Zeytin Yağı - Sofra

Zeytinyağı Depolanmasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1.Işık

Zeytinyağının klorofil bulundurduğu bilinen bir gerçektir. Zeytinyağında bulunan klorofil miktarı ne kadar fazla olursa rengi o kadar yeşil olur. Klorofiller ışık ile etkileşime girerek, zeytinyağında istenmeyecek kimyasallar üretirler. Işık ile uzun süreli temas olursa, zeytinyağının genel olarak kalitesi düşer ve tadı bozulmaya başlar bundan dolayı zeytinyağının ışık almayan bir yerde depolanması önemlidir.

2.Sıcaklık

Zeytinyağının yapısını ve tadını koruyabilmesi için zeytinyağının kesinlikle bir ısı kaynağı ile temas halinde olmaması gereklidir (güneş ışığı, ısıtıcı, ocak vb.). Yüksek sıcaklıklar, zeytinyağının yapısını bozarak tadında değişime sebep olur. İdeal saklama koşulları 14-15 C arasındadır.

3. Hava ile Temas

Oksijen zeytinyağının en büyük düşmanıdır. Zeytinyağınızın kapağını açtığınız andan itibaren oksijen ile temas başlar. Oksijen zeytinyağı ile etkileşime geçerek, zeytinyağının kimyasal yapısını değiştirmeye başlar, asitlik derecesi yükselir, tadı ve görünüşü değişir. Zeytinyağının hava ile mümkün olduğunca az temas etmesi çok önemlidir. Depoladığınız tankın hava geçirmez contası olduğundan emin olun.

4. Saklama Ortamının Kokusu

Zeytinyağı ortamda bulunan her türlü kokuyu içinde çözerek, kokuyu absorbe eder. Yabancı kokuların olmadığı yerlerde hava geçirmez kapak ile muhafaza edilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde zeytinyağınızın kokusunun değişmesi kaçınılmazdır.

5. Zeytinyağının Temas Ettiği Yüzey

Cam şişeler, plastik şişeler, damacanalar, seramik şişeler ve paslanmaz çelik tanklar. Her depolama şeklinin kendine has artıları ve eksileri vardır. Şimdi biraz bu konuya eğilelim.

Cam

Düşük hacimde en çok tercih edilen depolama çeşididir. Zeytinyağınızı bozulmadan aylar boyu saklamanız mümkündür. Ancak cam ışığı oldukça geçiren bir yapısı olduğundan dolayı, ışık almayan bir yerde depoladığınızdan emin olmalısınız.

Plastik

Üreticiler tarafından en çok tercih edilen depolama tipidir. Ancak zeytinyağını bu şişelerde uzun süre depolamanız, zeytinyağının tadını büyük ölçüde bozar. Plastik şişelerde bulunan kimyasal malzemeler zaman içerisinde zeytinyağının içinde çözünerek safsızlıklar ve kötü bir koku yaratır. Ortamın 25 dereceden yüksek sıcaklıkta olması bu çözünme hızını arttırarak zeytinyağının kalitesini bozacaktır. Amatör zeytinyağı üreticilerinin zeytinyağlarını plastik şişelerde depolamamaya özen göstermesi gereklidir.

Seramik

Seramik şişeler düşük hacimlerde depolamada pek çok avantajı vardır. Isı yalıtımı güçlüdür ve ışık geçirmez bir yapısı vardır. Ancak oldukça hassas yapıları vardır bundan dolayı fiziksel darbelere karşı koruma altında olması gereklidir.

Paslanmaz Çelik (304, 316 Kalite Paslanmaz)

Paslanmaz çelik tanklar üstün depolama yetkinlikleri ile amatör üreticiler arasında popülaritesini her geçen gün arttırmaktadır. Paslanmaz çelik tanklar plastik depolama çözümlerine göre kat ve kat daha sağlıklıdır. Zeytinyağınıza herhangi bir şekilde kimyasal salınım yaparak zeytinyağınızın yapısını bozmaz. Tankın içinde herhangi bir koku oluşturmaz ve hava geçirgenliği çok düşüktür. Aynalı yüzeyi sayesinde yüksek bir ısı yalıtımı sağlar. Isı sıcaklığı sabit kalır ve ideal bir depolama çözümü sağlar. Otank Marka depolarımız el değmeden özel üretim tekniklerimiz ile üstün kaliteyi garanti eder. Ürünümüzü beğenmezseniz koşulsuz şartsız iade politikamız mevcuttur.

Gıda ve Tarım Bakanlığının yayınladığı Hijyen ve İyi Uygulama Kılavuzunu buradan indirebilirsiniz.

Zeytinyağı Üretim Tesisleri İçin Hijyen Esasları ve İyi Uygulama Kılavuzu
Daha detaylı bilgi almak için bu linki ziyaret edin.